Θεσσαλονίκη & Θερμαϊκός

Πρώτες παρεμβάσεις για την αποφόρτιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Προχωράμε με την χορηγία του Nescafe και σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης στην υλοποίηση ενός ολιστικού προγράμματος για την αποφόρτιση του Θερμαϊκού καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 4 βασικούς άξονες δράσεων οι οποίοι και στηρίζονται στη χρήση της τεχνολογίας αλλά και τη συμμετοχή των τοπικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας.

Τα εγκαίνια του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη στα τέλη Σεπτεμβρίου με συνεντεύξεις τύπου στο δημαρχιακό μέγαρο όπου ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος της Θεσσαλονίκης, ο επικεφαλής της Aegean Rebreath και μέλος του Δ.Σ. της Nestle ενημέρωσαν τους εκπροσώπους τύπου για το περιεχόμενο και τους στόχους.

Απομάκρυνση θαλάσσιων απορριμμάτων με χρήση Sea-drone

To πρόγραμμα προβλέπει τη λειτουργία αυτόνομης τηλεκατευθυνόμενης συσκευής (Sea-drone) για την απομάκρυνση των επιπλεόντων θαλάσσιων απορριμμάτων από την επιφάνεια του Θερμαϊκού Κόλπου. Το sea-drone παραδόθηκε στις υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης κατά την διάρκεια των εγκαινίων του προγράμματος και έπειτα από δοκιμαστική χρήση στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, θα αξιοποιηθεί σε συστηματική βάση με παράλληλη εκπαίδευση του προσωπικού του δήμου Θεσσαλονίκης στο χειρισμό του, τη συλλογή και ανακύκλωση των θαλάσσιων απορριμμάτων και την καταγραφή των συλλεχθέντων ποσοτήτων.

Τοποθέτηση δυναμικής πινακίδας ενημέρωσης

Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση της δυναμικής πινακίδας ενημέρωσης (οθόνη) για την ευαισθητοποίηση του κοινού μέσα από τη συστηματική παρακολούθηση και προβολή στοιχείων. Η οθόνη η οποία τοποθετήθηκε σε κεντρικό σημείο της παραλίας της Θεσσαλονίκης, θα ενημερώνεται από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου με στοιχεία σχετικά με την ποιότητα του νερού του Θερμαϊκού Κόλπου, τα μηνιαία ποσοστά ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης και τις ποσότητες απορριμμάτων που συλλέγει το sea-drone. Επιπλέον, η οθόνη θα προβάλει το γραφιστικό της καμπάνιας «Αναλαμβάνουμε δράση στην στεριά πριν τα απορρίμματα φτάσουν στις θάλασσες μας».

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης επαγγελματιών καφεστίασης

Το πρόγραμμα προβλέπει επίσης, την ανάπτυξη προτάσεων για τους επαγγελματίες καφεστίασης που θα επικεντρώνονται στην ανάδειξη απλών καλών πρακτικών για την βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της επιχείρησης αλλά και ενημέρωση των καταστημάτων καφεστίασης της παραλίας Θεσσαλονίκης σχετικά με ζητήματα θαλάσσιου περιβάλλοντος, πλαστικών μιας χρήσης, ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποιούμενων ποτηριών κ.α.

Τα αποτελέσματα από τη συμπλήρωση στοχευμένων ερωτηματολογίων προς τους επιχειρηματίες καφεστίασης, θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο καμπάνιας και παραγωγής ολιγόλεπτου βίντεο ευαισθητοποίησης στο οποίο θα αναδεικνύονται τα οφέλη της ανακύκλωσης και της μείωσης της κατανάλωσης πλαστικών μιας χρήσης.

Τοποθέτηση διχτυών συγκράτησης απορριμμάτων

Δρομολογείται η τοποθέτηση διχτυών συγκράτησης απορριμμάτων και φερτών υλικών σε απολήξεις 2 κεντρικών αγωγών όμβριων για τη μη κατάληξη των απορριμμάτων στον Θερμαϊκό Κόλπο σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ και τον δήμο Θεσσαλονίκης. Στηρίζεται στην εκπαίδευση του προσωπικού του δήμου Θεσσαλονίκης στην παρακολούθηση, την αποκομιδή και την καταγραφή των απορριμμάτων που συλλέγονται από τα δίχτυα συγκράτησης απορριμμάτων.

Δείτε το σχετικό βίντεο!