Έρευνα & Εκπαίδευση

Κυκλική Οικονομία, Έρευνα και Εκπαίδευση

Η δραστηριότητα της Aegean Rebreath επεκτείνεται σε διαφορετικούς τομείς με σκοπό να αναπτυχθούν αλληλένδετες δράσεις που αφενός θα αντιμετωπίζουν σφαιρικά το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης και αφετέρου θα προσφέρουν κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εκπαιδευτικά σεμινάρια σε σχολεία διαφορετικών βαθμίδων ανά την Ελλάδα

Μέσω της εκπαίδευσης μαθητών, επιδιώκουμε να ενημερώσουμε τις νεότερες γενιές για το μέγεθος και τις βασικές αιτίες της θαλάσσιας ρύπανσης, εστιάζοντας πάντα στο μήνυμα ότι υπάρχουν λύσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε επιλέξει συγκεκριμένη μεθοδολογία προκειμένου οι μαθητές να μάθουν για τις αιτίες και τις επιπτώσεις της θαλάσσιας ρύπανσης και να αναπτύξουν δικές τους ιδέες για να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, με την προοπτική να τις κάνουν πραγματικότητα μέσα από την υλοποίηση μικρών δράσεων στο σχολείο τους.

Συλλογή δεδομένων

Η συγκέντρωση δεδομένων είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για το μέγεθος και τις πτυχές του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης σε τοπικό επίπεδο. Δεδομένου ότι η μακροχρόνια παρακολούθηση των περιοχών όπου υλοποιούμε δράσεις αποτελεί προτεραιότητα μας, τα δεδομένα μας επιτρέπουν να παρακολουθούμε όχι μόνο την εξέλιξη του προβλήματος αλλά τις ανάγκες που προκύπτουν. Σήμερα, η Aegean Rebreath έχει αναπτύξει μία βάση δεδομένων από δράσεις σε 40 περιοχές της Ελλάδας σχετικά με τις ποσότητες και το είδος των υλικών που συλλέχθηκαν. Σκοπός μας είναι να ενισχυθεί περισσότερο η βάση δεδομένων προκειμένου να αντλήσουμε ευρύτερα συμπεράσματα για τις ελληνικές θάλασσες και ακτές. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την επιβάρυνση συγκεκριμένων περιοχών. Η οργάνωση μας με βάση τα δεδομένα που έχει συλλέξει, προχωρά ήδη στην αξιοποίηση των συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών, προκειμένου να δώσει στους πολίτες πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες.

Ερευνητική δραστηριότητα

Ξεκινήσαμε την υλοποίηση ερευνητικών δραστηριοτήτων σχετικά με την ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων και τη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων και μικροπλαστικών σε αυτά. Συνεργάτες μας σε αυτή την προσπάθεια το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.  Κύριο στόχο αυτής της δραστηριότητας αποτελεί η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων που θα παρέχει επιπλέον στοιχεία για τον βαθμό επιβάρυνσης των υδάτων στις περιοχές που δραστηριοποιείται η ομάδα μας. Την ίδια στιγμή, στοχεύουμε στην έναρξη δραστηριοτήτων για τη χαρτογράφηση των λιβαδιών ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) και τη διερεύνηση των συνθηκών για τη δημιουργία τεχνητών υφάλων.

Γιατί Aegean Rebreath

Καθαρίζοντας το Βυθό Aegean Rebreath

Οι δράσεις μας στην απορρύπανση βυθών και ακτών είναι οι πρώτες οργανωμένες ενέργειες με συνδρομή δημόσιων φορέων ενώ η φιλοσοφία μας συμπεριλαμβάνει και την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των τοπικών κοινοτήτων και των σχολείων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γίνε εθελοντής

Λάβε μέρος στις δράσεις μας και βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα δυνατά.

ΚΑΝΕ ΑΙΤΗΣΗ

Υποστήριξέ μας

Κάνε τη δωρεά σου και γίνε μέλος της ενεργής κοινότητάς μας.

ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ