Δράση Ζακύνθου | 26-27/09/20

Τοποθεσία:
Ζάκυνθος, Ιόνιο

Ημερομηνία:
26-27 Σεπτεμβρίου 2020

Τύπος Δράσης:
Υποβρύχιος καθαρισμός

Παράκτιος καθαρισμός
Ερευνητικές δραστηριότητες
Διαβούλευση με την τοπική κοινωνία

Υποστήριξη:

Οικολογική Αφύπνιση Natura DI ZANTE

Levante Ferries

Eurodivers Zakynthos

Poseidon Beach hotel

 

Νησί χωματερή, κατάσταση ντροπιαστική!

Η επιστροφή μας στη Ζάκυνθο μετά από σχεδόν έναν χρόνο μας έφερε αντιμέτωπους με μία απαράδεκτη και ντροπιαστική εικόνα. Πρωτοφανής ρύπανση και μία κατάσταση ανεξέλεγκτη η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ένα από τα πιο διάσημα και τουριστικά νησιά του Ιονίου που κινδυνεύει να καταστραφεί από τον υπερβολικό όγκο απορριμμάτων σε στεριά και θάλασσα.

Παρόλα αυτά, ήταν συγκινητική η υποδοχή μας και η φιλοξενία από τους κατοίκους του νησιού οι οποίοι απελπισμένοι από τη δραματική κατάσταση που βιώνουν έσπευσαν να μας βοηθήσουν στις δράσεις μας.

Τις δύο ημέρες που βρεθήκαμε στη Ζάκυνθο οι δράσεις μας με τη μοναδική στήριξη της Natura di Zante  και λοιπών τοπικών φορέων συμπεριέλαβαν καθαρισμούς λιμανιών, συζήτηση με την μαθητική κοινότητα και αξιολόγηση υφάλων.

Ωστόσο, η επίσκεψή μας στο σημείο συλλογής αλιευτικών εργαλείων που έχουμε εγκαταστήσει στο νησί έδειξε προθυμία της τοπικής κοινωνίας για αναστροφή αυτής της κατάστασης ενώ συμφωνήσαμε και σε εγκατάσταση σταθμού συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων σε άλλο σημείο του νησιού.

Δύο ημέρες γεμάτες από ενέργειες, συμφωνίες, συζητήσεις και μία μεγάλη υπόσχεση ότι η Aegean Rebreath μαζί με την κοινωνία της Ζακύνθου θα αντιστρέψει αυτό το θλιβερό γεγονός και θα αποκαταστήσει τη φυσική ομορφιά και την “υγεία” του νησιού!

Πρωτόγνωρη κατάσταση!