Δράση Τήνου | 03-05/09/2021

Τοποθεσία:
Τήνος

Ημερομηνία:
4 – 5 Σεπτεμβρίου 2021

Τύπος Δράσης:
Υποβρύχιοι & Παράκτιοι καθαρισμοί
Ερευνητικές δράσεις
Διαβούλευση με την τοπική κοινωνία

Υποστήριξη:
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)
APIVITA

Συνεργασία:
Δήμος Τήνου
Τήνος ΚοινΣΕπ Καλλονή-Κελλιά

 

Μία ιδιαίτερη δράση στο νησί των ανέμων

Επιστρέψαμε στην Τήνο μία μεγάλη ομάδα εθελοντών της Aegean Rebreath στην οποία ενσωματώθηκαν οι ενθουσιώδεις εθελοντές της Apivita και οι Τηνιακοί φίλοι μας. Με πνεύμα άψογης συνεργασίας και ευθύνης ξεκινήσαμε τις δράσεις μας από τον Όρμο του Πανόρμου όπου καταφέραμε να ολοκληρώσουμε ένα σπουδαίο και δύσκολο έργο· να απαλλάξουμε τα λειβάδια Ποσειδωνίας του όρμου από τα αμέτρητα συρματόσχοινα και τους κάβους που παρέμεναν στο βυθό για χρόνια. Παρά τους ισχυρούς βοριάδες, οι δύτες μας, με την βοήθεια των εξωτερικών βοηθών, κατάφεραν να ανελκύσουν από τον βυθό πολλά μέτρα συρματόσχοινων, βαριών κάβων αλλά και σκουριασμένων μεταλλικών εξαρτημάτων που έπνιγαν τα λιβάδια. Με την βοήθεια του Δήμου και των υπηρεσιών του, μεταφέρθηκαν όλα στο κεντρικό λιμάνι της Τήνου ώστε, μαζί με τα υπόλοιπα απορρίμματα που απομακρύνθηκαν την Κυριακή από τον βυθό του αλιευτικού λιμένα, να μεταφερθούν στην συνέχεια για ασφαλή εναπόθεση.

Παράλληλα, οι δράσεις μας επικεντρώθηκαν στις ερευνητικές μας δραστηριότητες στις οποίες μυήθηκαν με ενθουσιασμό νέοι εθελοντές της ομάδας μας και της ομάδας της Apivita. Το αισιόδοξο μήνυμα από το νησί ήταν οι καθαρές ακτές στα σημεία που επισκεφτήκαμε, ένδειξη ευθύνης των δημοτών και των επιχειρηματιών της Τήνου καθώς φροντίζουν να συντηρούν τις παραλίες τους καθαρές παρά τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών που δεχεται το νησί κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Δυστυχώς, δεν έλειψαν και οι αρνητικές εκπλήξεις που αντιμετωπίζουμε πολλάκις λόγω της θαλάσσιας ρύπανσης καθώς στο τέλος του Σαββάτου βρεθήκαμε να κολυμπάμε μέσα σε “σούπα” από πλαστικές σακούλες. Απτή απόδειξη του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος καθώς συστάδες μάκρο και μικροπλαστικών ταξιδεύουν με τα ρεύματα, αποσυντίθενται σταδιακά και πλήττουν ανεπανόρθωτα την θαλάσσια ζωή. Απτή απόδειξη επίσης ότι η υγεία του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας, από τις ατομικές, καθημερινές μας συνήθειες κατανάλωσης μέχρι και τις κεντρικές πολιτικές και στρατηγικές.

Καταφέραμε την πλήρη αποσυμφόρηση των λιβαδιών Ποσειδωνίας!