Δράση Πάρου | 16-17/10/2021

Τοποθεσία:
Πάρος

Ημερομηνία:
16 – 17 Οκτωβρίου 2021

Τύπος Δράσης:
Υποβρύχιοι & Παράκτιοι καθαρισμοί
Ερευνητικές δράσεις
Διαβούλευση με την τοπική κοινωνία

Υποστήριξη:
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)
APIVITA
Blue Star Ferries

Συνεργασία:
Δήμος Πάρου

 

 

Τουρισμός και ρύπανση!

Δράση στην Πάρο σημαίνει για εμάς επιστροφή σε αγαπημένα μέρη και αντάμωση με στενούς, αγαπημένους φίλους και συνεργάτες. Η Πάρος αποτελεί το πρώτο από τα νησιά που απέκτησαν, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δύο Σ.Σ.Θ.Α. οι οποίοι λειτουργούν υπό την επίβλεψη εργαζομένων του Δήμου, αλιέων αλλά και πλήθος πολιτών. Παράλληλα όμως, αποτελεί ένα από τα πιο επιβαρυμένα νησιά όπως με θλίψη εξακριβώσαμε, για ακόμη μια φορά, επιχειρώντας στα δύο κύρια λιμάνια του νησιού, τη Νάουσα και την Παροικιά.

Μαζί με τους εθελοντές της Apivita καταφέραμε να ανελκύσουμε, μεταξύ άλλων, σχεδόν 2.000 ανακυκλώσιμα προϊόντα καθημερινής χρήσης, όλα τους απομεινάρια της τουριστικής επέλασης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πρόκειται για την ίδια θλιβερή εικόνα που συναντήσαμε και πριν δύο χρόνια στο νησί και εξακολουθεί να μας εντυπωσιάζει το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί που συνεχίζουν να θεωρούν τη θάλασσα κάδο απορριμμάτων. Γυάλινα μπουκάλια στοιβαγμένα στο βυθό και αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών και αλκοολούχων υποδεικνύουν ξεκάθαρα συγκεκριμένη εγκληματική νοοτροπία και πρακτική.

Δυστυχώς, αυτή την πραγματικότητα αντιμετωπίζουν τους τουριστικούς μήνες οι κάτοικοι του νησιού που καταβάλουν κάθε προσπάθεια να διατηρήσουν το νησί τους καθαρό και συμβάλλουν με κάθε τρόπο για την διάσωση των θαλασσών. Είμαστε δίπλα τους και θα συνεχίσουμε πεισματικά το έργο μας.

Ενεργοί πολίτες αντιμέτωποι με τα θλιβερά απομεινάρια της τουριστικής περιόδου