Δράση Ανάφης | 17-18/07/2021

Τοποθεσία:
Ανάφη

Ημερομηνία:
17 – 18 Ιουλίου 2021

Τύπος Δράσης:
Υποβρύχιοι & Παράκτιοι καθαρισμοί
Ερευνητικές δράσεις
Διαβούλευση με την τοπική κοινωνία

Υποστήριξη:
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)
APIVITA
Anek Lines

Συνεργασία:
Δήμος Ανάφης

 

 

Μικρός Δήμος, Σημαντικό Έργο

Στην καρδιά του καλοκαιριού κάναμε ένα μακρύ ταξίδι για να βρεθούμε στο πανέμορφο κυκλαδονήσι όπου γεμίσαμε υπέροχα συναισθήματα και αισιοδοξία για το μέλλον. Ένας όμορφος τόπος που χάρη στην αγάπη των κατοίκων του, κρατά αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά του. Καθαρές παραλίες χωρίς υπερβάλλουσες παρεμβάσεις, ένα λιμανάκι που το προσέχουν σαν στο σπίτι τους οι αλιείς και οι ιδιοκτήτες σκαφών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, καθαροί βυθοί χωρίς απορρίμματα και πλαστικά και ένας σταθμός συλλογής απορριμμάτων που δουλεύει άψογα.

Δεδομένης αυτής της, πρωτόγνωρης για εμάς, πραγματικότητας, που αντιμετωπίζουμε εντελώς διαφορετική εικόνα στους τόπους που επισκεπτόμαστε, είχαμε την ευκαιρία να δώσουμε βάρος στις ερευνητικές μας δραστηριότητες και στις βαθιές βουτιές για την απελευθέρωση δύο υφάλων από εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία. Συνομιλήσαμε διεξοδικά με την αλιευτική κοινότητα του νησιού και είχαμε μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον δήμαρχο του νησιού. Μεταξύ άλλων, σχεδιάσαμε μαζί τα επόμενα βήματα της συνεργασίας μας και ενημερωθήκαμε για τις προσπάθειες των κατοίκων ώστε να απεξαρτηθούν πλήρως από τα πλαστικά. Ήδη οι κάτοικοι δεν χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες για τα ψώνια τους, χρησιμοποιούν Water Kiosk για την προμήθεια πόσιμου νερού και ελπίζουν στην ελαχιστοποίηση της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης.

Ελπιδοφόρα μηνύματα λοιπόν από έναν μικρό και μακρινό τόπο που φαίνεται πως βαδίζει με όλες του τις δυνάμεις για ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον!

Όταν οι κάτοικοι αγαπούν τον τόπο τους, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά!