Δράση Σαντορίνης | 05-06/06/2021

Τοποθεσία:
Σαντορίνη

Ημερομηνία:
5 – 6 Ιουνίου 2021

Τύπος Δράσης:
Υποβρύχιοι & Παράκτιοι καθαρισμοί
Ερευνητικές δράσεις
Διαβούλευση με την τοπική κοινωνία

Υποστήριξη:
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)
APIVITA
Blue Star Ferries
West Sea Project
Capt.Ted’s – Santorini Sailing

Συνεργασία:
Δήμος Θήρας
Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας

 

Η 50η μας δράση στο πεδίο!

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μας βρήκε στη Σαντορίνη σε μία δράση ιδιαίτερης σημασίας που συνέπεσε με το καλωσόρισμα του νησιού στο Δίκτυο Μπλε Δήμων και τα εγκαίνια δύο Σταθμών Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων, έναν στη Βλυχάδα και έναν στον Μονόλιθο. Συνοδοιπόρος μας σε αυτή την επίσκεψη ήταν η εταιρία APIVITA η οποία μέσω του “1% for the planet“ στηρίζει τις δράσεις μας σε πέντε αγαπημένα νησιά των Κυκλάδων: Σαντορίνη, Ανάφη, Τήνο, Σύρο και Πάρο.

Οι εθελοντές δύτες της Aegean Rebreath με πολλή επιμονή και υπομονή ανέσυραν 487 πλαστικά τεμάχια, 22 ρόδες και 243 μεταλλικά αντικείμενα από το λιμάνι της Βλύχαδας, κατά τη διάρκεια δύο ημερών εντατικών προσπαθειών στα σκοτεινά νερά του αλιευτικού καταφυγίου. Επιπλέον, ανελκύσθηκαν εγκαταλειμμένα δίχτυα από υφάλους και συλλέχθηκε δείγμα ιζήματος από τον πυθμένα του αλιευτικού λιμένα της Βλυχάδας, το οποίο θα δοθεί για ανάλυση στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών-ΕΛΚΕΘΕ.

Το διήμερο αυτό περιλάμβανε και παράκτιο καθαρισμό στην παραλία του Μονόλιθου όπου η ομάδα των εθελοντών μας, σε εξαιρετική συνεργασία με τους εθελοντές της APIVITA και των συνεργαζόμενων Φαρμακείων του νησιού, συνέλεξαν μεγάλη ποσότητα απορριμμάτων – με τα πλαστικά να καταλαμβάνουν το 86% της συνολικής ποσότητας! – και πραγματοποίησαν δειγματοληψία μικροπλαστικών. Μαζί μας, καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, είχαμε το τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ1, το οποίο κατέγραψε την τεράστια προσπάθεια που έγινε για τη βελτίωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Σαντορίνης και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και των επισκεπτών, με σκοπό την μετάδοση αυτής της προσπάθειας στο ευρύ κοινό μέσω μία επερχόμενης ειδικής εκπομπής.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που αυτό το εμβληματικό νησί, το οποίο δέχεται τεράστιο αριθμό επισκεπτών από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, είναι πλέον όχι μόνο μέλος του δικτύου μας αλλά και πολύτιμος συνεργάτης στην ανάδειξη του υγιούς θαλάσσιου περιβάλλοντος ως απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα και ανάπτυξη. Θα επιστρέψουμε σύντομα!

 

Δύο ακόμα Σταθμοί Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων στις Κυκλάδες!