Προχωράμε αποφασιστικά στην περίπτωση της Άνδρου!

To 2019 ο φορέας μας έφερε το ζήτημα της ύπαρξης χωματερής στο βυθό της Άνδρου στην επικαιρότητα, αποκαλύπτοντας ένα καλά κρυμμένο μυστικό για οκτώ χρόνια με ανυπολόγιστες, όμως, συνέπειες για ολόκληρο το Αιγαίο.  Η αποκάλυψη αυτή προέκυψε μέσω  μίας διερευνητικής δράσης που οργανώσαμε, η οποία και προσέφερε σημαντικά οφέλη σε επίπεδο ευαισθητοποίησης, ενώ επιστρέψαμε για δεύτερη φορά για να  καταγράψουμε και να αξιολογήσουμε την έκταση της ζημιάς αλλά και να εκτιμήσουμε τι απαιτείται σε επίπεδο ουσιαστικών παρεμβάσεων.Οι  εικόνες και από τις δύο δράσεις ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο καθώς πλήθος διεθνών πρακτορείων προχώρησαν σε σχετικά αφιερώματα.

Μία χαρακτηριστική εικόνα από το βυθό

Η Aegean Rebreath από την πρώτη στιγμή αναφέρθηκε στο βασικό στόχο της που είναι να κινητοποιήσει κάθε αρμόδιο φορέα προκειμένου να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που αποτελεί ντροπή για όλους μας.  Μέσα σε σύντομο χρόνο, τοπικοί φορείς αλλά και το Υπουργείο Περιβάλλοντος προσέγγισε τον οργανισμό μας με σκοπό να συνδράμουν ουσιαστικά στις προσπάθειες μας.

Ωστόσο, για 4 μήνες οι καιρικές συνθήκες και η εμφάνιση του COVID 19 δεν επέτρεψαν σε εμάς και τους συνεργάτες μας (Andros Maritime Association & ALS Marine Consultants) να επιστρέψουμε για τη δεύτερη φάση επιχειρήσεων. Κάτι τέτοιο έγινε εφικτό πριν από λίγες ημέρες, όπου βρεθήκαμε στο νησί για μία εβδομάδα εργασιών. Η επιχείρηση χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη αφού πραγματοποιήθηκε ψηφιακή χαρτογράφηση της περιοχής, ογκομέτρηση των «πλαστικών υφάλων» και λήψη δειγμάτων για ερευνητικούς σκοπούς. Τα συμπεράσματα θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της περιβαλλοντικής μελέτης που θα μας βοηθήσει να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα μας.

Ογκομέτρηση σε βάθος 43 μέτρων υπό το βλέμμα του RoV της ALS Marine Consultants

Δυστυχώς, τα αρχικά δεδομένα δείχνουν πως η ζημιά ξεπερνάει τις αρχικές μας προβλέψεις αφού αυτή εκτείνεται σε μία έκταση 400 στρεμμάτων, ενώ οι όγκοι σκουπιδιών εντοπίζονται ακόμα και στα 100 μέτρα βάθος.  Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν πως το εγχείρημα αυτό δεν έχει προηγούμενο σε διεθνές επίπεδο.

Χαρτογραφήθηκαν 400 στρέμματα βυθού

Σε κάθε περίπτωση, πέραν των συνεργατών μας και των φορέων που υποστήριξαν την προσπάθεια μας, χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ιδιώτες που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο crowdfunding που οργανώθηκε, επιτρέποντας μας να προχωρήσουμε σε αυτή την επιχείρηση.

Add Comment

to top
0
0
Το Καλάθι σας
Το καλάθι σας είναι άδειοΠίσω στο Shop